Bijuterii handmade

Ce sunt bijuteriile handmade?

Bijuteriile lucrate manual, sau bijuteriile handmade, asa cum mai sunt ele numite, sunt bijuterii sau parti ale acestora, care au fost asamblate manual, create pe baza unei idei unice sau a unui sablon, fara ajutorul masinilor sau a echipamentelor automate.

Ca o definitie a bijuteriilor lucrate manual, se pot include bijuteriile manufacturate exclusiv de mana sau cu ajutorul unor masini controlate de manual. Spre exemplu, daca folositi o masina de gaurit, atata vreme cat o controlati manual, bijuteria produsa se numeste tot "handmade". Nu se pot include in categoria bijuteriilor handmabe, bijuteriile obtinute cu ajutorul preselor, matritelor, masinilor cu comanda numerica etc. In afara acestor restrictii, bijuteriile handmade pot fi orice obiect, realizat din orice material, care se poate califica drept bijuterie.

 

Despre creatorii de bijuterii handmade

Crearea de bijuterii handmade a devenit un hobby foarte popular, in special in randul femeilor. Crearea de bijuterii handmade iti ofera, pe langa relaxarea, placerea de a crea manual, libertatea de a te exprima si a-ti pune in practica ideile, si posibilitatea de a castiba bani de pe urma bijuteriilor create. Multe persoane pasionate de arta bijuteriilor handmade, aleg sa le scoata la vanzare pentru a-si rotunji bugetul sau chiar ca afacere personala.

 

Pretul bijuteriilor handmade

Multi artizani de bijuterii handmade fac greseala de a-si subestima munca si a-si vinde creatiile pentru preturi foarte mici. Acest lucru se intampla din mai multe cauze:

  • Nu realizeaza valoare talentului lor. Se simt norocosi ca isi vand o bijuterie, indiferent de pret, chiar daca pretul obtinut de abia daca acopera costul materialelor utilizate la manufacturarea bijuteriei.
  • Considera de bijuteriile lor, fiind handmade, nu merita un pret mai mare.
  • Au prieteni sau rude bine intentionate, dealtfel, care nu stiu absolut nimic despre piata bijuteriilor handmade, care ii sfatuiesc sa nu riste sa ramana cu bijuteriile nevandute din cauza unor preturi prea mari.
  • Daca bijuteriile create de ei nu se vand, presupun ca acest lucru se intampla din cauza pretului prea mare, iar prima masura pe care o iau este sa reduca pretul e vanzare.
  • Criza economica si situatia financiara a fiecaruia ii impinge sa vanda la orice pret, asa ca le este teama sa ceara un pret pre mare din cauza ca ar putea pierde potentiali clienti.
  • Nu stiu ce pret sa ceara pentru bijuteriile handmade.
Pont: Daca nu stiti ce preturi sa cereti pentru bijuteriile dvs. handmade, cautati bijuterii asemanatoare (pe internet, la magazinele de profi, in pietele ambulante etc) pentru a va face o impresie asupra pretului mediu al pietei.

Dar de ce sa nu cerem preturi prea mici pentru bijuteriile handmade? Iata, mai jos, cateva motive pentru care pretul unei bijuterii handmade ar trebui sa reflecte costul materialelor, timpul si efortul depus pentru creare bijuteriei, "costul" talentuilui, cererea pietei, profitul scontat si multi alti factori.

Munca mai multa pentru bani mai putini

Subestimarea pretului unei bijuterii handmade, inseamna ca artizanul trebuie sa creeze mai multe bijuterii pentru a castiga aceeasi suma de bani. Spre exemplu poate insemna sa vanda 5 perechi de cercei cu 10 lei, in loc sa vanda o pereche cu 50 de lei (cifrele sunt pur exemplificative). Atunci cand cel care creeaza bijuterii handmade, isi propune sa munceasca mai mult si sa vanda la preturi mai mici, inseamna ca eficienta si valoarea muncii lui scad. Principiul "sa produci mai mult ca sa vinzi mai ieftin" se aplica in productia de serie, nu si in productia artizanala de unicate.

Educarea gresita a pietei

Subevaluarea pretului bijuteriilor handmade inseamna si atragerea si crearea unei mase de clienti care vor fi obisnuiti sa cumpere bijuteriile la preturi mici si sa caute chilipiruri, in loc sa-si creeze o masa de clienti de bijuterii handmade, constienti de valoarea si unicitatea produselor cumparate.
Acest lucru va impiedica artistul sa vanda si alte piese la preturi mai mari, fara sa-si piarda o parte din clientii de chilipiruri.

Devalorizarea pietei de bijuterii si accesorii handmade

Atunci cand unii creatori de bijuterii handmade intra in acest cerc vicios al preturilor mici sau incearca sa intre in competitie cu bijuteriile de serie importate, pot, involuntar, sa afectezi si vanzarile realizate de alti creatori de bijuterii.
Preturile mici cerute pe bijuteriile create pot conduce clientii spre o asociere de tip "artizanal" egal "ieftin", fortandu-i, practic, sa nu ia in calcul bijuteriile mai scumpe, ale tale sau ale altui artizan de bijuterii handmade.

Nu vreti ca munca dvs. sa fie desconsiderata

Exista unii creatori de bijuterii care cumpara bijuteriile create manual de alti artisti, care le vand la preturi mici, pentru a le dezasambla si a folosi parti din ele la propriile creatii, pe care le vand la preturi mai mari. Cel care isi vinde bijuteriile la preturi de nimic ester multumit ca a facut o vanzare, fara sa aiba habar ca, de fapt, creatia lui, buna sau rea, a fost cumparata ca sursa ieftina de componente pentru alte bijuterii.